Τι είναι το Responsive Web Design και γιατί το είναι σημαντικό

Με απλά λόγια, το Responsive Web Design είναι η τεχνολογία που επιτρέπει σε μια ιστοσελίδα να προσαρμόζεται αυτόματα στην εκάστοτε συσκευή. Δηλαδή, είτε μπει ο επισκέπτης από τον υπολογιστή, είτε από το κινητό ή το tablet του, η ιστοσελίδα θα προσαρμοστεί για να του προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Και τι εννοούμε με την έννοια καλύτερη δυνατή εμπειρία; Τη δυνατότητα να προσφέρουμε στο χρήστη τις πληροφορίες που ψάχνει χωρίς να τον κουράσουμε. Εδώ που τα λέμε, αυτός θα πρέπει να είναι ούτως ή άλλος ο σκοπός και η αποστολή της ιστοσελίδας σας.

Σίγουρα σας έχει τύχει να μπείτε σε κάποιο site από το κινητό σας και για να βρείτε αυτό που ψάχνετε να ζουμάρετε προσπαθώντας να πατήσετε κάποιο κουμπί ή να πονάνε τα μάτια σας επειδή τα γράμματα είναι πολύ μικρά για να τα διαβάσετε άνετα.

Σκεφτείτε πως κάπως έτσι είναι και ο υποψήφιος πελάτης σας. Δε θέλει να κουραστεί και ούτε εσείς θέλετε να τον κουράσετε.

Το Responsive Web Design στην πράξη

Παλιότερα, υπήρχε η τάση της δημιουργίας δύο ιστοσελίδων. Μια για επιτραπέζιους υπολογιστές και μια για κινητά. Αυτή η προσέγγιση προφανώς είχε σημαντικά μειονεκτήματα όπως:

  • Υψηλότερο κόστος κατασκευής
  • Δυσκολία διαχείρισης και ανανέωσης
  • Προσαρμογή μόνο σε κινητά τηλέφωνα

Τα παραπάνω προβλήματα μεγάλωσαν περισσότερο όταν έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά τα tablets. Έπρεπε να φτιαχτεί και τρίτη ιστοσελίδα για τα tablets; Κι αν κάποιο tablet είχε μικρότερη ή μεγαλύτερη οθόνη; Κάπου εδώ λοιπόν ήρθε το Responsive Web Design και έδωσε τη λύση με:

  • Σημαντικά Χαμηλότερο κόστος
  • Ευκολία διαχείρισης και ανανέωσης
  • Προσαρμογή σε όλων των ειδών τις συσκευές

Για να καταλάβετε με μια κίνηση τι είναι ακριβώς το Responsive Web Design, δοκιμάστε να αλλάξετε μέγεθος στο παράθυρο του περιηγητή σας και δείτε πως η ιστοσελίδα που διαβάζετε αυτή τη στιγμή προσαρμόζεται αυτόματα στο μέγεθος του παραθύρου.

Αν αυτή τη στιγμή διαβάζετε από το κινητό ή το tablet σας, βλέπετε ήδη το Responsive Web Design στην πράξη.

Τώρα, κάντε το ίδιο στη δική σας ιστοσελίδα. Υπάρχει η ίδια συμπεριφορά; Αν όχι, να είστε σίγουρος πως χάνετε πελάτες.

Πολλές φορές ξεχνάμε να δούμε την ιστοσελίδα μας μέσα από το μάτια του επισκέπτη γιατί πιθανώς εμείς την έχουμε συνηθίσει και μας φαίνεται μια χαρά όπως είναι. Μια ιστοσελίδα όμως είναι ένας “ζωντανός οργανισμός” και πρέπει να προσαρμόζεται κατάλληλα όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί. Στην ουσία μια ιστοσελίδα κάνει παροχή υπηρεσιών προς τον επισκέπτη και θα πρέπει να την κάνει άψογα.